مقاومت الکتریکی چیست و چگونه کار می کند؟
وقتی مدار یک رادیو یا تلویزیون رو که باز شده ، تماشا میکنید ، با قطعات بسیار کوچکی مواجه میشوید که یکی از اونها مقاومت است . ممکنه از خودتون بپرسید که کار این قطعه الکترونیکی چیه ؟ چطوری کار میکنه ؟ اگه نباشه چی میشه ؟ اگه یکی شو برداریم چه اتفاقی برای وسیله الکترونیکی مون میوفته ؟
هر چیزی که اطرافتون وجود داره رو میتونید ، با توجه به اسمش ، اطلاعاتی رو در مورد نحوه کارکردش بدست بیارید .
مقاومت یعنی چی ؟
خوب در هر موضوعی مقاومت جدا از معنا ، مفهوم جدا گانه ای داره به جملات زیر دقت کنید
مقاومت در برابر سیل آب
مقاومت در برابر مشکلات
مقاومت در برابر وزش باد
. . .
همه و همه این جملات حاکی از استقامت در برابر چیزی است ؛ در الکترونیک وقتی میگوییم نیروی الکتریکی یعنی نیرویی که از حرکت الکترون ها ایجاد میشود.
و اگر چیزی یا ماده ای بتواند در برابر عبور الکترونها مقاومت کند به آن مقاومت الکتریکی میگوییم.
اگر بخواهیم مثالی بزنیم بهتر است بگوییم تماشاچیان داخل یک ورزشگاه مثل الکترونهای داخلی یک باطری هستند ، وقتی تماشاچیان بخواهند از ورزشگاه خارج شوند مجبورند از درها بگذرند و به دلیل کوچک بودن درها حرکت اونها کند می شود در اینجا میگوییم درهای ورزشگاه در برابر عبور تماشاچیان مقاومت میکنند و سرعت آنها را در خارج شدن کاهش میدهند درست همین اتفاق در مدار الکتریکی می افتد که در اینجا مقاومت الکتریکی که معمولا از جنس کربن است در برابر عبور الکترونیها مقاومت می کند.
انواع مقاومت :
1- مقاومت های ثابت (مثل دربهای ورزشگاه که اندازه شان ثابت است )
2- مقاومت های متغییر (دربهایی که اندازه شان تغییر میکند)
هر ماده ای مقاومت الکتریکی دارد یعنی وقتی الکترون ها بخواهند از ان جسم عبور کنند سرعت متفاوت است .
در یک باطری یک ولتی اگر با استفاده از یک سیم که مقاومت الکتریکی آن صفر است (این امر که مقاومت صفر باشد به سختی قابل دسترس است ) دو سر باطری را به هم وصل کنیم جریانی (جریان همان تعداد الکترون هاست که حرکت هر 6 میلیون الکترون در ثانیه را یک آمپر مینامیم ) که از داخل سیم عبور میکند بی نهایت است (اتصال کوتاه) ؛ اما اگر بوسیله یک ماده مثل کربن کاری کنیم که در ثانیه 6 میلیون الکترونی از این باطری خارج شود می توانیم بگوییم که مقاومت آن ماده یک اهم است.
بنابراین به این صورت اهم را تعریف میکنیم :
وقتی میگوییم جسمی یک اهم مقاومت الکتریکی دارد یعنی وقتی یک باطری یک ولتی به آن وصل میکنیم یک آمپر (یا 6 میلیون الکترون در ثانیه) از ان بگذرد.به عنوان مثال بدن انسان مقاومتی معادل 470000 اهم (470 کیلواهم) دارد.
از همین خصوصیت (مقاومت الکتریکی) مواد را به سه دسته زیر تقسیم بندی میکنیم:
1- هادی ها = موادی که در برابر جریان الکتریکی مقاومت کمتری از خود نشان داده و اجازه میدهند جریان الکتریکی (همان الکترونها) به راحتی از داخلشان عبور کند ؛ مثل سیم مسی برق و فلزات
2- عایق ها = موادی که در برابر عبور جریان از خود مقاومت الکتریکی زیادی نشان داده و اجازه نمیدهند جریان الکتریکی (همان الکترونها ) به راحتی از داخلشان عبور کنند ؛ مثل : پلاستیک و چوب
3- نیمه هادی ها = مربوط به بحث ما نمیشود.
باسلام.میشه درباره مقاومت های خط داربیشترتوضیح بدیدودرباره رنگ های خطوط بفرمایید!؟اگرزحمت نیست جدول رنگ بندی ومقداراهم رنگ ها روهم برام ارسال کنید.خیلی ممنون میشم.واقعاتشکرازتوضیحات جامع وکامل شما
سلام. اگر در یک مدار یک مقاومت سوخته و سیاه شده باشد آیا بعد از تعویض ان مقاومت ایا مدار مجدد به درستی کار میکند؟
به احتمال بسیار زیاد بله
سلام
ببخشید مقاومت سوخته، عملکرد مدارباز در مدار ایجاد می کند یا اتصال کوتاه؟
تشکر
قالباً از شدت عبور جریان ، کربن داخل مقاومت ذوب می شود ، لذا مقاومت آن بسیار افزایش می یابد و مانند مدار باز عمل می کند. البته رسیدن به مدار باز کامل تدریجی است!
عالیییییییییییییییییییییییی
بسیار عالی بود با توضیحات مناسب
مرسی خیلی خوب بود
چون که جریان در مدار های سری(متوالی) یکی است می تونی مقاومت را بر داری و امپر متر را بذاری و بعد مجددا مقاوت را بذاری و باهم مقایسه کنی
ببخشید یه موضوعی خیلی اذیتم میکنه
این که مگه نمیگن مقاومت شدت جریان رو کاهش میده پس چرا اگه آمپر سنج رو بعد یا قبل مقاومت بگذاریم عدد یکسانی رو نشان میدهد؟
جوابش میگن به خاطر پایستگی انرژی هست…خوب پس چرا اگه مقاومت نباشه جریان بیشتره؟
تشکر فراوان از توضیحات شما. خلاصه و مفید
تشكر از راهنمايي شما دوست عزيز
9r00 یعنی 9 اهم دقیق همین معادل یابی هم کار سختی نیست اما 9 اهم تو رنج e12 نداریم باید با سری موازی کردن درستش کنین مثلا دو تا 18 اهم و موازی کنین
از توضیحات زیبا و ساده نمایی و متد جالب شما ممنونم
great
سلام یه اهم متر دارم داخلش یه مقاومت smd داره روش نوشته 9r00 می خواستم یه معادل واسش پیدا کنم از این مقاومت های رنگی خط دار میشه راهنمایی کنید
salam merci aali boodo dar fahme mamnoon
سلام ببخشید میشه درباره ی ترانزیستور و لامپ های ال ای دی هم بنویسید؟ما پارسال توی حرفه و فنمون یکم ناقص نوشته بود اگه میشه یکم توضیح بدین!!!!!!!!
ببخشید،میشه راجع به ترانزیستورها و لامپ های ال ای دی هم بنویسید؟
سلام…
ممنون از مطلبتون…
میخواستم ببینم اگه یه المان الکترونیکی اگه سوخته باشه.از کجا میشه تشخیص داد که بر اثر جریان سوخته یا ولتاژ؟
با تشکر…
بسیار ممنونم
توضیحات بسیار ساده و جالب بود
متشکرم
مرسسسسسسسسسسسسسسسسسی
یه دنیااااااا تشکر …
توی تحقیقم خیلی به درد خورد،
خدا خیرتون بده..
با تشکر از مطالب جالبتون میشه روش ساخت مقاومت متغیر به صورت دستی رو بزارید؟ممنون
برای چه کاری می خواید ؟
میشه از روش سیم پیش که همون رئوستاست هم استفاده کرد
سلام ببخشید اگه ما مداری داشتهباشیم که امپر سنج به صورت متوالی و ولت سنج به طورموازی رسم شده باشد و جریان از مقاومت عبور کند ولی از سیمی که جریان میگذر عبور نکند پس چطوری ولت سنج عددی را نشان میدهد؟
برای نمایش ولتاژ ، ولت متر نیاز به جریان نداره و مقاومت ورودیش تقریبا بی نهایته
خيلي ممنون از مطالبتون توي تحقيقاتم خيلي بدرد خورد.
خیلی ممنونم از توضیحات عالی شما . لطف می کنید بفرمائید اگر یک جا مقامت خراب شد و از این نوع ریز بود که شماره دارند و نوشته ان از بین رفته بود با مدار چه می شود کرد ؟ ایا می توان بجای ان یک سیم وصل کرد ؟
به آن نوع مقاومت مقاومت SMD گویند.
خیر شما نمی توانید به جای مقاومت سیم بگذارید اینکه چیز واضحی است.
باز هم ممنونم
سلام
ممنون توضیح قشنگتون
میشه بگید که چطوری میشه فهمید که یه مقاومت سوخته یا خرابه
معمولا مقاومت بوسیله جریان های بسیار زیاد نسبت به توانش، آسیب می بینه.و زمانی که بیشتر از جریان مجاز از آن عبور کند از لحاظ ظاهری کمی سیاه می شود(معمولا)
در این مواقع تا 50 درصد شرایط مقاومت آسیب دیده و خراب است.